Saturday, July 17, 2010

Lions


Lion



The lion (Panthera leo) is one of the four big cats in the genus Panthera, and a member of the family Felidae. With some males exceeding 250 kg (550 lb) in weight, it is the second-largest living cat after the tiger. Wild lions currently exist in Sub-Saharan Africa and in Asia with a critically endangered remnant population in Gir Forest National Park in India, having disappeared from North Africa and Southwest Asia in historic times. Until the late Pleistocene, about 10,000 years ago, the lion was the most widespread large land mammal after humans. They were found in most of Africa, much of Eurasia from western Europe to India, and in the Americas from the Yukon to Peru.
Lions live for ten to fourteen years in the wild, while in captivity they can live longer than twenty years. In the wild, males seldom live longer than ten years, as injuries sustained from continual fighting with rival males greatly reduce their longevity. They typically inhabit savanna and grassland, although they may take to bush and forest. Lions are unusually social compared to other cats. A pride of lions consists of related females and offspring and a small number of adult males. Groups of female lions typically hunt together, preying mostly on large ungulates. Lions are apex and keystone predators, although they scavenge as opportunity allows. While lions do not typically hunt humans selectively, some have been known to seek human prey.
The lion is a vulnerable species, having seen a possibly irreversible population decline of thirty to fifty percent over the past two decades in its African range. Lion populations are untenable outside of designated reserves and national parks. Although the cause of the decline is not fully understood, habitat loss and conflicts with humans are currently the greatest causes of concern. Lions have been kept in menageries since Roman times and have been a key species sought for exhibition in zoos the world over since the late eighteenth century. Zoos are cooperating worldwide in breeding programs for the endangered Asiatic subspecies.
Visually, the male lion is highly distinctive and is easily recognized by its mane. The lion, particularly the face of the male, is one of the most widely recognized animal symbols in human culture. Depictions have existed from the Upper Paleolithic period, with carvings and paintings from the Lascaux and Chauvet Caves, through virtually all ancient and medieval cultures where they historically occurred. It has been extensively depicted in literature, in sculptures, in paintings, on national flags, and in contemporary films and literature.



Etymology


The lion's name, similar in many Romance languages, derives from the Latin leo cf the Ancient Greek λέων (leon), Mycenaean Greek re-wo (written in Linear B syllabic script). The Hebrew word לָבִיא (lavi) may also be related, as well as the Ancient Egyptian rw. It was one of the many species originally described, as Felis leo, by Linnaeus in his eighteenth century work, Systema Naturae. The generic component of its scientific designation, Panthera leo, often is presumed to derive from Greek pan- ("all") and ther ("beast"), but this may be a folk etymology. Although it came into English through the classical languages, it shows a striking resemblance to Sanskrit pundarikam "tiger," which in turn may come from pandarah "whitish-yellow".


Taxonomy and evolution


The oldest lion-like fossil is known from Laetoli in Tanzania and is perhaps 3.5 million years old; some scientists have identified the material as Panthera leo. These records are not well-substantiated, and all that can be said is that they pertain to a Panthera-like felid. The oldest confirmed records of Panthera leo in Africa are about 2 million years younger. The closest relatives of the lion are the other Panthera species: the tiger, the jaguar, and the leopard. Morphological and genetic studies reveal that the tiger was the first of these recent species to diverge. About 1.9 million years ago the jaguar branched off the remaining group, which contained ancestors of the leopard and lion. The lion and leopard subsequently separated about 1 to 1.25 million years ago from each other.
Panthera leo itself evolved in Africa between 1 million and 800,000 years ago, before spreading throughout the Holarctic region. It appeared in Europe for the first time 700,000 years ago with the subspecies Panthera leo fossilis at Isernia in Italy. From this lion derived the later Cave Lion (Panthera leo spelaea), which appeared about 300,000 years ago. During the upper Pleistocene the lion spread to North and South America, and developed into Panthera leo atrox, the American Lion. Lions died out in northern Eurasia and America at the end of the last glaciation, about 10,000 years ago; this may have been secondary to the extinction of Pleistocene megafauna.


Subspecies

Traditionally, twelve recent subspecies of lion were recognized, the largest of which has been recognized as the Barbary Lion. The major differences separating these subspecies are location, mane appearance, size, and distribution. Because these characteristics are very insignificant and show a high individual variability, most of these forms were debatable and probably invalid; additionally, they often were based upon zoo material of unknown origin that may have had "striking, but abnormal" morphological characteristics. Today only eight subspecies usually are accepted, but one of these (the Cape Lion formerly described as Panthera leo melanochaita) probably is invalid. Even the remaining seven subspecies might be too many; mitochondrial variation in recent African lions is modest, which suggests that all sub-Saharan lions could be considered a single subspecies, possibly divided in two main clades: one to the west of the Great Rift Valley and the other to the east. Lions from Tsavo in Eastern Kenya are much closer genetically to lions in Transvaal (South Africa), than to those in the Aberdare Range in Western Kenya.



Recent


Eight recent subspecies are recognized today:
P. l. persica, known as the Asiatic Lion or South Asian, Persian, or Indian Lion, once was widespread from Turkey, across Southwest Asia, to Pakistan, India, and even to Bangladesh. However, large prides and daylight activity made them easier to poach than tigers or leopards; now around 300 exist in and near the Gir Forest of India.
P. l. leo, known as the Barbary Lion, is extinct in the wild due to excessive hunting, although captive individuals may still exist. This was one of the largest of the lion subspecies, with reported lengths of 3–3.3 metres (10–10.8 ft) and weights of more than 200 kilograms (440 lb) for males. They ranged from Morocco to Egypt. The last wild Barbary lion was killed in Morocco in 1922.
P. l. senegalensis, known as the West African Lion, is found in western Africa, from Senegal to Nigeria.
P. l. azandica, known as the Northeast Congo Lion, is found in the northeastern parts of the Congo.
P. l. nubica, known as the East African or Massai Lion, is found in east Africa, from Ethiopia and Kenya to Tanzania and Mozambique.
P. l. bleyenberghi, known as the Southwest African or Katanga Lion, is found in southwestern Africa, Namibia, Botswana, Angola, Katanga (Zaire), Zambia, and Zimbabwe.
P. l. krugeri, known as the Southeast African Lion or Transvaal Lion, is found in the Transvaal region of southeastern Africa, including Kruger National Park.
P. l. melanochaita, known as the Cape Lion, became extinct in the wild around 1860. Results of mitochondrial DNA research do not support the status as a distinct subspecies. It seems probable that the Cape lion was only the southernmost population of the extant P. l. krugeri.
P. l. nubica, known as the East African or Tsavo lion, is found in east Africa, from Kenya and Tsavo National Park




Prehistoric


Several additional subspecies of lion existed in prehistoric times:
P. l. atrox, known as the American Lion or American cave lion, was abundant in the Americas from Canada to Peru in the Pleistocene Epoch until about 10,000 years ago. This form as well as the cave lion sometimes are considered to represent separate species, but recent phylogenetic studies suggest that they are in fact, subspecies of the lion (Panthera leo). One of the largest lion subspecies to have existed, its body length is estimated to have been 1.6–2.5 m (5–8 ft).
P. l. fossilis, known as the Early Middle Pleistocene European cave lion, flourished about 500,000 years ago; fossils have been recovered from Germany and Italy. It was larger than today's African lions, reaching the American cave lion in size.
P. l. spelaea, known as the European cave lion, Eurasian cave lion, or Upper Pleistocene European cave lion, occurred in Eurasia 300,000 to 10,000 years ago. This species is known from Paleolithic cave paintings (such as the one displayed to the right), ivory carvings, and clay busts, indicating it had protruding ears, tufted tails, perhaps faint tiger-like stripes, and that at least some males had a ruff or primitive mane around their necks. With this example being a hunting scene it is likely that it depicts females hunting for the pride using the same strategy as their contemporary relatives and males may not be part of the subject.
P. l. vereshchagini, known as the East Siberian- or Beringian cave lion, was found in Yakutia (Russia), Alaska (USA), and the Yukon Territory (Canada). Analysis of skulls and mandibles of this lion demonstrate that it is distinctly—larger than the European cave lion and smaller than the American cave lion with differing skull proportions.
P. l. nubica, known as the East African or Tsavo lion, is found in east Africa, from Kenya and Tsavo National Park



Dubious


P. l. sinhaleyus, known as the Sri Lanka Lion, appears to have become extinct approximately 39,000 years ago. It is only known from two teeth found in deposits at Kuruwita. Based on these teeth, P. Deraniyagala erected this subspecies in 1939.
P. l. europaea, known as the European Lion, probably was identical with Panthera leo persica or Panthera leo spelea; its status as a subspecies is unconfirmed. It became extinct around 100 AD due to persecution and over-exploitation. It inhabited the Balkans, the Italian Peninsula, southern France, and the Iberian Peninsula. It was a very popular object of hunting among Romans and Greeks.
P. l. youngi or Panthera youngi, flourished 350,000 years ago. Its relationship to the extant lion subspecies is obscure, and it probably represents a distinct species.
P. l. maculatus, known as the Marozi or Spotted lion, sometimes is believed to be a distinct subspecies, but may be an adult lion that has retained its juvenile spotted pattern. If it was a subspecies in its own right, rather than a small number of aberrantly colored individuals, it has been extinct since 1931. A less likely identity is a natural leopard-lion hybrid commonly known as a leopon.


Hybrids


Further information: Panthera hybrid, Liger, and Tigon
Lions have been known to breed with tigers (most often the Siberian and Bengal subspecies) to create hybrids called ligers and tiglons. They also have been crossed with leopards to produce leopons, and jaguars to produce jaglions. The marozi is reputedly a spotted lion or a naturally occurring leopon, while the Congolese Spotted Lion is a complex lion-jaguar-leopard hybrid called a lijagulep. Such hybrids once commonly were bred in zoos, but this is now discouraged due to the emphasis on conserving species and subspecies. Hybrids are still bred in private menageries and in zoos in China.
The liger is a cross between a male lion and a tigress. Because the growth-inhibiting gene from the female tiger is absent, a growth-promoting gene is passed on by the male lion, the resulting ligers grow far larger than either parent. They share physical and behavioural qualities of both parent species (spots and stripes on a sandy background). Male ligers are sterile, but female ligers are often fertile. Males have about a 50 percent chance of having a mane, but if they grow one, their manes will be modest: around 50 percent of a pure lion mane. Ligers are typically between 3.0 and 3.7 m (10 to 12 feet) in length, and can be between 360 and 450 kg (800 to 1,000 pounds) or more. The less common tigon is a cross between the lioness and the male tiger.




Physical characteristics

The lion is the tallest (at the shoulder) of the felines, and also is the second-heaviest feline after the tiger. With powerful legs, a strong jaw, and 8 cm (3.1 in) long canine teeth, the lion can bring down and kill large prey. The skull of the lion is very similar to that of the tiger, though the frontal region is usually more depressed and flattened, with a slightly shorter postorbital region. The lion's skull has broader nasal openings than the tiger. However, due to the amount of skull variation in the two species, usually, only the structure of the lower jaw can be used as a reliable indicator of species. Lion coloration varies from light buff to yellowish, reddish, or dark ochraceous brown. The underparts are generally lighter and the tail tuft is black. Lion cubs are born with brown rosettes (spots) on their body, rather like those of a leopard. Although these fade as lions reach adulthood, faint spots often may still be seen on the legs and underparts, particularly on lionesses.
Lions are the only members of the cat family to display obvious sexual dimorphism—that is, males and females look distinctly different. They also have specialized roles that each gender plays in the pride. For instance, the lioness, the hunter, lacks the male's thick cumbersome mane. It seems to impede the male's ability to be camouflaged when stalking the prey and create overheating in chases. The color of the male's mane varies from blond to black, generally becoming darker as the lion grows older.

Weights for adult lions range between 150–250 kg (330–550 lb) for males and 120–182 kg (264–400 lb) for females. Nowell and Jackson report average weights of 181 kg for males and 126 kg for females; one male shot near Mount Kenya was weighed at 272 kg (600 lb). Lions tend to vary in size depending on their environment and area, resulting in a wide spread in recorded weights. For instance, lions in southern Africa tend to be about 5 percent heavier than those in East Africa, in general.
Head and body length is 170–250 cm (5 ft 7 in – 8 ft 2 in) in males and 140–175 cm (4 ft 7 in – 5 ft 9 in) in females; shoulder height is about 123 cm (4 ft) in males and 107 cm (3 ft 6 in) in females. The tail length is 90–105 cm (2 ft 11 in - 3 ft 5 in) in males and 70–100 cm in females (2 ft 4 in – 3 ft 3 in). The longest known lion was a black-maned male shot near Mucsso, southern Angola in October 1973; the heaviest known lion was a man-eater shot in 1936 just outside Hectorspruit in eastern Transvaal, South Africa and weighed 313 kg (690 lb). Lions in captivity tend to be larger than lions in the wild—the heaviest lion on record is a male at Colchester Zoo in England named Simba in 1970, which weighed 375 kg (826 lb).
The most distinctive characteristic shared by both females and males is that the tail ends in a hairy tuft. In some lions, the tuft conceals a hard "spine" or "spur", approximately 5 mm long, formed of the final sections of tail bone fused together. The lion is the only felid to have a tufted tail—the function of the tuft and spine are unknown. Absent at birth, the tuft develops around 5½ months of age and is readily identifiable at 7 months.





Mane

The mane of the adult male lion, unique among cats, is one of the most distinctive characteristics of the species. It makes the lion appear larger, providing an excellent intimidation display; this aids the lion during confrontations with other lions and with the species' chief competitor in Africa, the spotted hyena. The presence, absence, color, and size of the mane is associated with genetic precondition, sexual maturity, climate, and testosterone production; the rule of thumb is the darker and fuller the mane, the healthier the lion. Sexual selection of mates by lionesses favors males with the densest, darkest mane. Research in Tanzania also suggests mane length signals fighting success in male-male relationships. Darker-maned individuals may have longer reproductive lives and higher offspring survival, although they suffer in the hottest months of the year. In prides including a coalition of two or three males, it is possible that lionesses solicit mating more actively with the males who are more heavily maned.
Scientists once believed that the distinct status of some subspecies could be justified by morphology, including the size of the mane. Morphology was used to identify subspecies such as the Barbary Lion and Cape Lion. Research has suggested, however, that environmental factors influence the color and size of a lion's mane, such as the ambient temperature. The cooler ambient temperature in European and North American zoos, for example, may result in a heavier mane. Thus the mane is not an appropriate marker for identifying subspecies. The males of the Asiatic subspecies, however, are characterized by sparser manes than average African lions.
Maneless male lions have been reported in Senegal and Tsavo East National Park in Kenya, and the original male white lion from Timbavati also was maneless. Castrated lions have minimal manes. The lack of a mane sometimes is found in inbred lion populations; inbreeding also results in poor fertility.
Many lionesses have a ruff that may be apparent in certain poses. Sometimes it is indicated in sculptures and drawings, especially ancient artwork, and is misinterpreted as a male mane. It differs from a mane, however, in being at the jaw line below the ears, of much less hair length, and frequently not noticeable, whereas a mane extends above the ears of males, often obscuring their outline entirely.
Cave paintings of extinct European Cave Lions exclusively show animals with no mane, or just the hint of a mane, suggesting that they were maneless.



White lions

The white lion is not a distinct subspecies, but a special morph with a genetic condition, leucism, that causes paler colouration akin to that of the white tiger; the condition is similar to melanism, which causes black panthers. They are not albinos, having normal pigmentation in the eyes and skin. White Transvaal lion (Panthera leo krugeri) individuals occasionally have been encountered in and around Kruger National Park and the adjacent Timbavati Private Game Reserve in eastern South Africa, but are more commonly found in captivity, where breeders deliberately select them. The unusual cream color of their coats is due to a recessive gene. Reportedly, they have been bred in camps in South Africa for use as trophies to be killed during canned hunts.
Confirmation of the existence of white lions only came in the late twentieth century. For hundreds of years prior, the white lion had been thought to be a figment of legend circulating in South Africa, the white pelage of the animal said to represent the goodness in all creatures. Sightings were first reported in the early 1900s, and continued, infrequently, for almost fifty years until, in 1975, a litter of white lion cubs was found at Timbavati Game Reserve.




Biology and behavior


Lions spend much of their time resting and are inactive for about 20 hours per day. Although lions can be active at any time, their activity generally peaks after dusk with a period of socializing, grooming, and defecating. Intermittent bursts of activity follow through the night hours until dawn, when hunting most often takes place. They spend an average of two hours a day walking and 50 minutes eating.




Group organization


Lions are predatory carnivores who manifest two types of social organization. Some are residents, living in groups, called prides. The pride usually consists of approximately five or six related females, their cubs of both sexes, and one or two males (known as a coalition if more than one) who mate with the adult females (although extremely large prides, consisting of up to 30 individuals, have been observed). The number of adult males in a coalition is usually two, but may increase to four and decrease again over time. Male cubs are excluded from their maternal pride when they reach maturity.
The second organizational behaviour is labeled nomads, who range widely and move about sporadically, either singularly or in pairs. Pairs are more frequent among related males who have been excluded from their birth pride. Note that a lion may switch lifestyles; nomads may become residents and vice versa. Males have to go through this lifestyle and some never are able to join another pride. A female who becomes a nomad has much greater difficulty joining a new pride, as the females in a pride are related, and they reject most attempts by an unrelated female to join their family group.
The area a pride occupies is called a pride area, whereas that by a nomad is a range. The males associated with a pride tend to stay on the fringes, patrolling their territory. Why sociality—the most pronounced in any cat species—has developed in lionesses is the subject of much debate. Increased hunting success appears an obvious reason, but this is less than sure upon examination: coordinated hunting does allow for more successful predation, but also ensures that non-hunting members reduce per capita caloric intake, however, some take a role raising cubs, who may be left alone for extended periods of time. Members of the pride regularly tend to play the same role in hunts. The health of the hunters is the primary need for the survival of the pride and they are the first to consume the prey at the site it is taken. Other benefits include possible kin selection (better to share food with a related lion than with a stranger), protection of the young, maintenance of territory, and individual insurance against injury and hunger.
Lionesses do the majority of the hunting for their pride, being smaller, swifter and more agile than the males, and unencumbered by the heavy and conspicuous mane, which causes overheating during exertion. They act as a co-ordinated group in order to stalk and bring down the prey successfully. However, if nearby the hunt, males have a tendency to dominate the kill once the lionesses have succeeded. They are more likely to share with the cubs than with the lionesses, but rarely share food they have killed by themselves. Smaller prey is eaten at the location of the hunt, thereby being shared among the hunters; when the kill is larger it often is dragged to the pride area. There is more sharing of larger kills, although pride members often behave aggressively toward each other as each tries to consume as much food as possible.
Both males and females defend the pride against intruders. Some individual lions consistently lead the defense against intruders, while others lag behind. Lions tend to assume specific roles in the pride. Those lagging behind may provide other valuable services to the group. An alternative hypothesis is that there is some reward associated with being a leader who fends off intruders and the rank of lionesses in the pride is reflected in these responses. The male or males associated with the pride must defend their relationship to the pride from outside males who attempt to take over their relationship with the pride. Females form the stable social unit in a pride and do not tolerate outside females; membership only changes with the births and deaths of lionesses, although some females do leave and become nomadic. Subadult males on the other hand, must leave the pride when they reach maturity at around 2–3 years of age.




Reproduction and life cycle


Most lionesses will have reproduced by the time they are four years of age. Lions do not mate at any specific time of year, and the females are polyestrous. As with other cats, the male lion's penis has spines which point backwards. Upon withdrawal of the penis, the spines rake the walls of the female's vagina, which may cause ovulation. A lioness may mate with more than one male when she is in heat; during a mating bout, which could last several days, the couple copulates twenty to forty times a day and are likely to forgo eating. Lions reproduce very well in captivity.
The average gestation period is around 110 days, the female giving birth to a litter of one to four cubs in a secluded den (which may be a thicket, a reed-bed, a cave or some other sheltered area) usually away from the rest of the pride. She will often hunt by herself whilst the cubs are still helpless, staying relatively close to the thicket or den where the cubs are kept. The cubs themselves are born blind—their eyes do not open until roughly a week after birth. They weigh 1.2–2.1 kg (2.6–4.6 lb) at birth and are almost helpless, beginning to crawl a day or two after birth and walking around three weeks of age. The lioness moves her cubs to a new den site several times a month, carrying them one by one by the nape of the neck, to prevent scent from building up at a single den site and thus avoiding the attention of predators that may harm the cubs.
Usually, the mother does not integrate herself and her cubs back into the pride until the cubs are six to eight weeks old. However, sometimes this introduction to pride life occurs earlier, particularly if other lionesses have given birth at about the same time. For instance, lionesses in a pride often synchronize their reproductive cycles so that they cooperate in the raising and suckling of the young (once the cubs are past the initial stage of isolation with their mother), who suckle indiscriminately from any or all of the nursing females in the pride. In addition to greater protection, the synchronization of births also has an advantage in that the cubs end up being roughly the same size, and thus have an equal chance of survival. If one lioness gives birth to a litter of cubs a couple of months after another lioness, for instance, then the younger cubs, being much smaller than their older brethren, are usually dominated by larger cubs at mealtimes—consequently, death by starvation is more common amongst the younger cubs.
In addition to starvation, cubs also face many other dangers, such as predation by jackals, hyenas, leopards, martial eagles and snakes. Even buffaloes, should they catch the scent of lion cubs, often stampede towards the thicket or den where they are being kept, doing their best to trample the cubs to death whilst warding off the lioness. Furthermore, when one or more new males oust the previous male(s) associated with a pride, the conqueror(s) often kill any existing young cubs, perhaps because females do not become fertile and receptive until their cubs mature or die. All in all, as many as 80 percent of the cubs will die before the age of two.
When first introduced to the rest of the pride, the cubs initially lack confidence when confronted with adult lions other than their mother. However, they soon begin to immerse themselves in the pride life, playing amongst themselves or attempting to initiate play with the adults. Lionesses with cubs of their own are more likely to be tolerant of another lioness's cubs than lionesses without cubs. The tolerance of the male lions towards the cubs varies—sometimes, a male will patiently let the cubs play with his tail or his mane, whereas another may snarl and bat the cubs away.
Weaning occurs after six to seven months. Male lions reach maturity at about 3 years of age and, at 4–5 years of age, are capable of challenging and displacing the adult male(s) associated with another pride. They begin to age and weaken between 10 and 15 years of age at the latest, if they have not already been critically injured whilst defending the pride (once ousted from a pride by rival males, male lions rarely manage a second take-over). This leaves a short window for their own offspring to be born and mature. If they are able to procreate as soon as they take over a pride, potentially, they may have more offspring reaching maturity before they also are displaced. A lioness often will attempt to defend her cubs fiercely from a usurping male, but such actions are rarely successful. He usually kills all of the existing cubs who are less than two years old. A lioness is weaker and much lighter than a male; success is more likely when a group of three or four mothers within a pride join forces against one male.
Contrary to popular belief, it is not only males that are ousted from their pride to become nomads, although the majority of females certainly do remain with their birth pride. However, when the pride becomes too large, the next generation of female cubs may be forced to leave to eke out their own territory. Furthermore, when a new male lion takes over the pride, subadult lions, both male and female, may be evicted. Life is harsh for a female nomad. Nomadic lionesses rarely manage to raise their cubs to maturity, without the protection of other pride members.
One scientific study reports that both males and females may interact homosexually. Male lions pair-bond for a number of days and initiate homosexual activity with affectionate nuzzling and caressing, leading to mounting and thrusting. A study found that about 8 percent of mountings have been observed to occur with other males.[citation needed] Female pairings are held to be fairly common in captivity, but have not been observed in the wild.


Population and conservation status


Most lions now live in eastern and southern Africa, and their numbers there are rapidly decreasing, with an estimated 30–50 percent decline over the last two decades. Currently, estimates of the African lion population range between 16,500 and 47,000 living in the wild in 2002–2004, down from early 1990s estimates that ranged as high as 100,000 and perhaps 400,000 in 1950. The cause of the decline is not well-understood, and may not be reversible. Currently, habitat loss and conflicts with humans are considered the most significant threats to the species. The remaining populations are often geographically isolated from each other, which can lead to inbreeding, and consequently, a lack of genetic diversity. Therefore the lion is considered a vulnerable species by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, while the Asiatic subspecies is critically endangered. The lion population in the region of West Africa is isolated from lion populations of Central Africa, with little or no exchange of breeding individuals. The number of mature individuals in West Africa is estimated by two separate recent surveys at 850–1,160 (2002/2004). There is disagreement over the size of the largest individual population in West Africa: the estimates range from 100 to 400 lions in Burkina Faso's Arly-Singou ecosystem.
Conservation of both African and Asian lions has required the setup and maintenance of national parks and game reserves; among the best known are Etosha National Park in Namibia, Serengeti National Park in Tanzania, and Kruger National Park in eastern South Africa. Outside these areas, the issues arising from lions' interaction with livestock and people usually results in the elimination of the former. In India, the last refuge of the Asiatic lion is the 1,412 km² (558 square miles) Gir Forest National Park in western India which had about 359 lions (as of April 2006). As in Africa, numerous human habitations are close by with the resultant problems between lions, livestock, locals and wildlife officials. The Asiatic Lion Reintroduction Project plans to establish a second independent population of Asiatic Lions at the Kuno Wildlife Sanctuary in the Indian state of Madhya Pradesh.[dead link] It is important to start a second population to serve as a gene pool for the last surviving Asiatic lions and to help develop and maintain genetic diversity enabling the species to survive.
The former popularity of the Barbary lion as a zoo animal has meant that scattered lions in captivity are likely to be descended from Barbary Lion stock. This includes twelve lions at Port Lympne Wild Animal Park in Kent, England that are descended from animals owned by the King of Morocco.[133] Another eleven animals believed to be Barbary lions were found in Addis Ababa zoo, descendants of animals owned by Emperor Haile Selassie. WildLink International, in collaboration with Oxford University, launched their ambitious International Barbary Lion Project with the aim of identifying and breeding Barbary lions in captivity for eventual reintroduction into a national park in the Atlas Mountains of Morocco.
Following the discovery of the decline of lion population in Africa, several coordinated efforts involving lion conservation have been organised in an attempt to stem this decline. Lions are one species included in the Species Survival Plan, a coordinated attempt by the Association of Zoos and Aquariums to increase its chances of survival. The plan was originally started in 1982 for the Asiatic lion, but was suspended when it was found that most Asiatic lions in North American zoos were not genetically pure, having been hybridized with African lions. The African lion plan started in 1993, focusing especially on the South African subspecies, although there are difficulties in assessing the genetic diversity of captive lions, since most individuals are of unknown origin, making maintenance of genetic diversity a problem.

No comments:

Post a Comment