Sunday, July 18, 2010

Tigers

Tigers:





The tiger (Panthera tigris) is a member of the Felidae family and the largest of the four "big cats" in the genus Panthera. Native to much of eastern and southern Asia, the tiger is an apex predator and an obligate carnivore. Reaching up to 3.3 metres (11 ft) in total length, weighing up to 300 kilograms (660 pounds), and having canines up to 4 inches long, the larger tiger subspecies are comparable in size to the biggest extinct felids. Aside from their great bulk and power, their most recognisable feature is a pattern of dark vertical stripes that overlays near-white to reddish-orange fur, with lighter underparts. The most numerous tiger subspecies is the Bengal tiger while the largest subspecies is the Siberian tiger.
Tigers have a lifespan of 10–15 years in the wild, but can live longer than 20 years in captivity.[8] They are highly adaptable and range from the Siberian taiga, to open grasslands, to tropical mangrove swamps. They are territorial and generally solitary animals, often requiring large contiguous areas of habitat that support their prey demands. This, coupled with the fact that they are indigenous to some of the more densely populated places on earth, has caused significant conflicts with humans. Of the nine subspecies of modern tiger, three are extinct and the remaining six are classified as endangered, some critically so. The primary direct causes are habitat destruction and fragmentation, and hunting. Their historical range once stretched from Mesopotamia and the Caucasus through most of South and East Asia. Today it has been radically reduced. While all surviving species are under formal protection, poaching, habitat destruction and inbreeding depression continue to threaten the species.
Tigers are among the most recognisable and popular of the world's charismatic megafauna. They have featured prominently in ancient mythology and folklore, and continue to be depicted in modern films and literature. Tigers appear on many flags and coats of arms, as mascots for sporting teams, and as the national animal of several Asian nations, including India.





Naming and etymology




The word "tiger" is taken from the Greek word "tigris", which is possibly derived from a Persian source meaning "arrow", a reference to the animal's speed and also the origin for the name of the Tigris river. In American English, "Tigress" was first recorded in 1611. It was one of the many species originally described, as Felis tigris, by Linnaeus in his 18th century work, Systema Naturae. The generic component of its scientific designation, Panthera tigris, is often presumed to derive from Greek pan- ("all") and theron ("beast"), but this may be a folk etymology. Although it came into English through the classical languages, panthera is probably of East Asian origin, meaning "the yellowish animal", or "whitish-yellow".
A group of tigers is rare (see below), but when seen together is termed a "streak" or an "ambush".





Physical characteristics:





Tigers are among the most recognisable of all the cats. They typically have rusty-reddish to brown-rusty coats, a whitish medial and ventral area, a white "fringe" that surrounds the face, and stripes that vary from brown or gray to pure black. The form and density of stripes differs between subspecies (as well as the ground coloration of the fur; for instance, Siberian tigers are usually paler than other tiger subspecies), but most tigers have over 100 stripes. The pattern of stripes is unique to each animal, and thus could potentially be used to identify individuals, much in the same way that fingerprints are used to identify people. This is not, however, a preferred method of identification, due to the difficulty of recording the stripe pattern of a wild tiger. It seems likely that the function of stripes is camouflage, serving to help tigers conceal themselves amongst the dappled shadows and long grass of their environment as they stalk their prey. The stripe pattern is found on a tiger's skin and if shaved, its distinctive camouflage pattern would be preserved.
Like other big cats, tigers have a white spot on the backs of their ears. These spots, called ocelli, serve a social function, by communicating the animal's mental state to conspecifics in the gloom of dense forest or in tall grass.



Tigers have the additional distinction of being the heaviest cats found in the wild. They also have powerfully built legs and shoulders, with the result that they, like lions, have the ability to pull down prey substantially heavier than themselves. However, the subspecies differ markedly in size, tending to increase proportionally with latitude, as predicted by Bergmann's Rule. Thus, large male Siberian Tigers (Panthera tigris altaica) can reach a total length of 3.5 m "over curves" (3.3 m. "between pegs") and a weight of 306 kilograms, which is considerably larger than the sizes reached by island-dwelling tigers such as the Sumatran, the smallest living subspecies with a body weight of only 75–140 kg. Tigresses are smaller than the males in each subspecies, although the size difference between male and female tigers tends to be more pronounced in the larger subspecies of tiger, with males weighing up to 1.7 times as much as the females. In addition, male tigers have wider forepaw pads than females. This difference is often used by biologists in determining the gender of tigers when observing their tracks. The skull of the tiger is very similar to that of the lion, though the frontal region is usually not as depressed or flattened, with a slightly longer postorbital region. The lion's skull has broader nasal openings. However, due to the amount of skull variation in the two species, usually, only the structure of the lower jaw can be used as a reliable indicator of species. Tigers have round pupils and yellow irises (except for the blue eyes of white tigers). Due to a retinal adaptation that reflects light back to the retina, the night vision of tigers is six times better than that of humans.





Subspecies:





There are nine recent subspecies of tiger, three of which are extinct. Their historical range (severely diminished today) ran through Bangladesh, Siberia, Iran, Afghanistan, India, China, and southeast Asia, including some Indonesian islands. The surviving subspecies, in descending order of wild population, are:





* The Bengal tiger or the Royal Bengal tiger (Panthera tigris tigris) is the most common subspecies of tiger and is found primarily in India and Bangladesh. It lives in varied habitats: grasslands, subtropical and tropical rainforests, scrub forests, wet and dry deciduous forests, and mangroves. Males in the wild usually weigh 205 to 227 kg (450 to 500 lb), while the average female will weigh about 141 kg. However, the northern Indian and the Nepalese Bengal tigers are somewhat bulkier than those found in the south of the Indian Subcontinent, with males averaging around 235 kilograms (520 lb). While conservationists already believed the population to be below 2,000, the most recent audit by the Indian Government's National Tiger Conservation Authority has estimated the number at just 1,411 wild tigers (1165–1657 allowing for statistical error), a drop of 60% in the past decade. Since 1972, there has been a massive wildlife conservation project, known as Project Tiger, to protect the Bengal tiger. Despite increased efforts by Indian officials, poaching remains rampant and at least one Tiger Reserve (Sariska Tiger Reserve) has lost its entire tiger population to poaching.







* The Indochinese Tiger (Panthera tigris corbetti), also called Corbett's tiger, is found in Cambodia, China, Laos, Burma, Thailand, and Vietnam. These tigers are smaller and darker than Bengal tigers: Males weigh from 150–190 kg (330–420 lb) while females are smaller at 110–140 kg (240–310 lb). Their preferred habitat is forests in mountainous or hilly regions. Estimates of the Indochinese tiger population vary between 1,200 to 1,800, with only several hundred left in the wild. All existing populations are at extreme risk from poaching, prey depletion as a result of poaching of primary prey species such as deer and wild pigs, habitat fragmentation and inbreeding. In Vietnam, almost three-quarters of the tigers killed provide stock for Chinese pharmacies.





* The Malayan Tiger (Panthera tigris jacksoni), exclusively found in the southern part of the Malay Peninsula, was not considered a subspecies in its own right until 2004. The new classification came about after a study by Luo et al. from the Laboratory of Genomic Diversity Study, part of the National Cancer Institute of the United States. Recent counts showed there are 600–800 tigers in the wild, making it the third largest tiger population, behind the Bengal tiger and the Indochinese tiger. The Malayan tiger is the smallest of the mainland tiger subspecies, and the second smallest living subspecies, with males averaging about 120 kg and females about 100 kg in weight. The Malayan tiger is a national icon in Malaysia, appearing on its coat of arms and in logos of Malaysian institutions, such as Maybank.





* The Sumatran Tiger (Panthera tigris sumatrae) is found only on the Indonesian island of Sumatra, and is critically endangered. It is the smallest of all living tiger subspecies, with adult males weighing between 100–140 kg (220–310 lb) and females 75–110 kg (170–240 lb Their small size is an adaptation to the thick, dense forests of the island of Sumatra where they reside, as well as the smaller-sized prey. The wild population is estimated at between 400 and 500, seen chiefly in the island's national parks. Recent genetic testing has revealed the presence of unique genetic markers, indicating that it may develop into a separate species,[specify] if it does not go extinct. This has led to suggestions that Sumatran tigers should have greater priority for conservation than any other subspecies. While habitat destruction is the main threat to existing tiger population (logging continues even in the supposedly protected national parks), 66 tigers were recorded as being shot and killed between 1998 and 2000, or nearly 20% of the total population.





* The Siberian tiger (Panthera tigris altaica), also known as the Amur, Manchurian, Altaic, Korean or North China tiger, which is the most northernmost subspecies, is confined to the Amur-Ussuri region of Primorsky Krai and Khabarovsk Krai in far eastern Siberia, where it is now protected. The largest subspecies of tiger, it has a head and body length of 160–180 cm for females and 190–230+ cm for males, plus a tail of about 60–110 cm long (about 270–330 cm in total length) and an average weight of around 227 kilograms (500 lb) for males, the Amur tiger is also noted for its thick coat, distinguished by a paler golden hue and fewer stripes. The heaviest wild Siberian tiger on record weighed in at 384 kg, but according to Mazak these giants are not confirmed via reliable references. Even so, a six-month old Siberian tiger can be as big as a fully grown leopard. The last two censuses (1996 and 2005) found 450–500 Amur tigers within their single, and more or less continuous, range making it one of the largest undivided tiger populations in the world. Genetic research in 2009 demonstrated that the Siberian tiger, and the western "Caspian tiger" (once thought to have been a separate subspecies that became extinct in the wild in the late 1950s)are actually the same subspecies, since the separation of the two populations may have occurred as recently as the past century due to human intervention.





*
The South China Tiger (Panthera tigris amoyensis), also known as the Amoy or Xiamen tiger, is the most critically endangered subspecies of tiger and is listed as one of the 10 most endangered animals in the world.[clarification needed] One of the smaller tiger subspecies, the length of the South China tiger ranges from 2.2–2.6 m (87–100 in) for both males and females. Males weigh between 127 and 177 kg (280 and 390 lb) while females weigh between 100 and 118 kg (220 and 260 lb). From 1983 to 2007, no South China tigers were sighted. In 2007 a farmer spotted a tiger and handed in photographs to the authorities as proof. The photographs in question, however, were later exposed as fake, copied from a Chinese calendar and digitally altered, and the “sighting” turned into a massive scandal.
In 1977, the Chinese government passed a law banning the killing of wild tigers, but this may have been too late to save the subspecies, since it is possibly already extinct in the wild. There are currently 59 known captive South China tigers, all within China, but these are known to be descended from only six animals. Thus, the genetic diversity required to maintain the subspecies may no longer exist. Currently, there are breeding efforts to reintroduce these tigers to the wild.





Extinct subspecies:



* The Bali Tiger (Panthera tigris balica) was limited to the island of Bali. They were the smallest of all tiger subspecies, with a weight of 90–100 kg in males and 65–80 kg in females. These tigers were hunted to extinction—the last Balinese tiger is thought to have been killed at Sumbar Kima, West Bali on 27 September 1937; this was an adult female. No Balinese tiger was ever held in captivity. The tiger still plays an important role in Balinese Hinduism.



* The Javan tiger (Panthera tigris sondaica) was limited to the Indonesian island of Java. It now seems likely that this subspecies became extinct in the 1980s, as a result of hunting and habitat destruction, but the extinction of this subspecies was extremely probable from the 1950s onwards (when it is thought that fewer than 25 tigers remained in the wild). The last confirmed specimen was sighted in 1979, but there were a few reported sightings during the 1990s. With a weight of 100–141 kg for males and 75–115 kg for females, the Javan tiger was one of the smaller subspecies, approximately the same size as the Sumatran tiger.


* Caspian Tiger (formerly Panthera tigris virgata), also known as the Persian tiger or Turanian tiger was the westernmost population of Siberian tiger, found in Iran, Iraq, Afghanistan, Turkey, Mongolia, Kazakhstan, the Caucasus, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan until it apparently became extinct in the late 1950s, though there have been several alleged more recent sightings of the tiger. Though originally thought to have been a distinct subspecies, genetic research in 2009 suggest that the animal was largely identical to the Siberian tiger.



White tigers:



There is a well-known mutation that produces the white tiger, technically known as chinchilla albinistic, an animal which is rare in the wild, but widely bred in zoos due to its popularity. Breeding of white tigers will often lead to inbreeding (as the trait is recessive). Many initiatives have taken place in white and orange tiger mating in an attempt to remedy the issue, often mixing subspecies in the process. Such inbreeding has led to white tigers having a greater likelihood of being born with physical defects, such as cleft palates and scoliosis (curvature of the spine. Furthermore, white tigers are prone to having crossed eyes (a condition known as strabismus). Even apparently healthy white tigers generally do not live as long as their orange counterparts. Recordings of white tigers were first made in the early 19th century. They can only occur when both parents carry the rare gene found in white tigers; this gene has been calculated to occur in only one in every 10,000 births. The white tiger is not a separate sub-species, but only a colour variation; since the only white tigers that have been observed in the wild have been Bengal tiger (and all white tigers in captivity are at least part Bengal), it is commonly thought that the recessive gene that causes the white colouring is probably carried only by Bengal tigers, although the reasons for this are not known. Nor are they in any way more endangered than tigers are generally, this being a common misconception. Another misconception is that white tigers are albinos, despite the fact that pigment is evident in the white tiger's stripes. They are distinct not only because of their white hue; they also have blue eyes and pink noses.



Hunting and Diet:



In the wild, tigers mostly feed on larger and medium sized animals. Sambar, gaur, chital, barasingha, wild boar, nilgai and both water buffalo and domestic buffalo are the tiger's favoured prey in India. Sometimes, they also prey on leopards, pythons, sloth bears and crocodiles. In Siberia the main prey species are manchurian wapiti, wild boar, sika deer, moose, roe deer, and musk deer. In Sumatra Sambar, muntjac, wild boar, and malayan tapir are preyed on. In the former Caspian tiger's range, prey included saiga antelope, camels, caucasian wisent, yak, and wild horses. Like many predators, they are opportunistic and will eat much smaller prey, such as monkeys, peafowls, hares, and fish.
Adult elephants are too large to serve as common prey, but conflicts between tigers and elephants do sometimes take place. A case where a tiger killed an adult Indian Rhinoceros has been observed. Young elephant and rhino calves are occasionally taken. Tigers also sometimes prey on domestic animals such as dogs, cows, horses, and donkeys. These individuals are termed cattle-lifters or cattle-killers in contrast to typical game-killers.
Old tigers, or those wounded and rendered incapable of catching their natural prey, have turned into man-eaters; this pattern has recurred frequently across India. An exceptional case is that of the Sundarbans, where healthy tigers prey upon fishermen and villagers in search of forest produce, humans thereby forming a minor part of the tiger's diet. Tigers will occasionally eat vegetation for dietary fiber, the fruit of the Slow Match Tree being favoured. Tigers are thought to be nocturnal predators, hunting at night. However, in areas where humans are absent, they have been observed via remote controlled, hidden cameras hunting during the daylight hours. They generally hunt alone and ambush their prey as most other cats do, overpowering them from any angle, using their body size and strength to knock large prey off balance. Even with their great masses, tigers can reach speeds of about 49-65 kilometres per hour (35-40 miles per hour), although they can only do so in short bursts, since they have relatively little stamina; consequently, tigers must be relatively close to their prey before they break their cover. Tigers have great leaping ability; horizontal leaps of up to 10 metres have been reported, although leaps of around half this amount are more typical. However, only one in twenty hunts ends in a successful kill.
When hunting large prey, tigers prefer to bite the throat and use their forelimbs to hold onto the prey, bringing it to the ground. The tiger remains latched onto the neck until its prey dies of strangulation. By this method, gaurs and water buffalos weighing over a ton have been killed by tigers weighing about a sixth as much. With small prey, the tiger bites the nape, often breaking the spinal cord, piercing the windpipe, or severing the jugular vein or common carotid artery. Though rarely observed, some tigers have been recorded to kill prey by swiping with their paws, which are powerful enough to smash the skulls of domestic cattle, and break the backs of sloth bears.
During the 1980s, a tiger named "Genghis" in Ranthambhore National Park was observed frequently hunting prey through deep lake water, a pattern of behaviour that had not been previously witnessed in over 200 years of observations. Moreover, he appeared to be extraordinarily successful for a tiger, with as many as 20% of hunts ending in a kill.

Reproduction:

Mating can occur all year round, but is generally more common between November and April. A female is only receptive for a few days and mating is frequent during that time period. A pair will copulate frequently and noisily, like other cats. The gestation period is 16 weeks. The litter size usually consists of around 3–4 cubs of about 1 kilogram (2.2 lb) each, which are born blind and helpless. The females rear them alone, sheltering them in dens such as thickets and rocky crevices. The father of the cubs generally takes no part in rearing them. Unrelated wandering male tigers may even kill cubs to make the female receptive, since the tigress may give birth to another litter within 5 months if the cubs of the previous litter are lost. The mortality rate of tiger cubs is fairly high - approximately half do not survive to be more than two years old.
There is generally a dominant cub in each litter, which tends to be male but may be of either sex. This cub generally dominates its siblings during play and tends to be more active, leaving its mother earlier than usual. At 8 weeks, the cubs are ready to follow their mother out of the den, although they don't travel with her as she roams her territory until they are older. The cubs become independent around 18 months of age, but it is not until they are around 2–2½ years old that they leave their mother. Females reach sexual maturity at 3–4 years, whereas males reach sexual maturity at 4–5 years.

Over the course of her life, a female tiger will give birth to an approximately equal number of male and female cubs. Tigers breed well in captivity, and the captive population in the United States may rival the wild population of the world.

No comments:

Post a Comment